Nieuwsberichten

Een dag uit het leven van een diëtist 

Ukie Harkema, diëtiste bij Diëtistenpraktijk Harkema & van Dijk in Breukelen, geeft u graag en kijkje in een dag bij haar op de praktijk. Ukie: “Iedere dag is anders. Je komt veel verschillende patiënten tegen, met diverse hulpvragen.”

Diverse consulten

Ukie: “Het was een dynamische ochtend: een dieetadvies coeliakie, een 80-jarige weduwnaar met recidiverende luchtweginfecties waarin het eten een aandachtspunt werd en de begeleiding van een vrouw met verhoogde cholesterolwaarde. Daarna een adviesconsult ter voorbereiding op een maagverkleinende operatie en een 50-jarige onderwijzeres met Prikkelbare darmsyndroom.”

Een nieuwe diabetische patiënt

“Aan het einde van de middag had ik de de eerste afspraak met een nieuw verwezen diabeet. Bij deze nieuwe patiënt, een man van 53 jaar, was bij de jaarcontrole  i.v.m. CVRM een nuchtere glucose van 15.5 mmol/l aan het licht gekomen.

Hij kwam met een ingevuld eetverslag op het spreekuur en ik begon het consult met een aantal verkennende vragen. Hij begon te vertellen over zijn scheiding, inmiddels 10 jaar geleden, en de invloed die dit op zijn kinderen had gehad. Jeugdzorg was erbij betrokken geweest, uit huis plaatsing van één van de twee kinderen en de zorg en boosheid die dit had gegeven. Dit had duidelijk veel invloed op zijn leven. We waren ruim een kwartier verder toen ik ruimte voelde dit af te ronden. Vervolgens gingen we met zijn diabetes en eten aan de slag.

Op mijn vraag of hij wist wat diabetes is en hoe je dat met je eigen eet- en beweeggedrag zou kunnen beïnvloeden, gaf hij aan dat eigenlijk niet echt te weten. Hij vond het goed dat ik hierover iets ging vertellen. Naar aanleiding hiervan werd duidelijk dat hij in de winter geen beweging had, in de zomermaanden fietste hij wat meer en werkte hij in zijn tuin. Hij was sinds de diagnose diabetes was gesteld 13 kg zwaarder geworden naar een BMI van 30.”

Koolhydraatvariatie

“Op het eetverslag had hij wel het eten, maar geen enkel drinken ingevuld. Hij vertelde dat hij vanwege zijn verhoogde bloeddruk geen koffie meer dronk en hiervoor in de plaats chocolademelk uit de automaat nam, zo’n 6 bekertjes per werkdag. Ook nam hij vaak een cup a soup bij de lunch en een pakje sinaasappelsap in de middag. ‘s Avonds dronk hij 2-3 flesjes bier, hier snackte hij niet bij.

De koolhydraatvariatielijst die ik aan mensen met diabetes meegeef bood inzicht. Op deze lijst staat het koolhydraatgehalte per portie. Al tellend zag hij dat hij zo’n 120 g suikers met het drinken binnenkrijgt. Hij wilde best koffie en thee gaan drinken i.p.v. de chocomelk en sinaasappelsap. Al bladerend in de Koolhydraatvariatielijst ontdekte hij diverse mogelijkheden ter verandering. Hij leek er bijna zin in te krijgen! Uit het eetverslag bleek ook dat de weekenden en de warme maaltijden diverse aandachtspunten bevatten. Hij stond open voor mijn suggesties voor wat royaler groente en minder zetmelen ( bami, witte rijst, macaroni, witte bolletjes in het weekend) te eten. Tenslotte spraken we af dat ik het besprokene schriftelijk zou samenvatten en naar hem zou mailen en een persoonlijk dagmenu met koolhydraatgehaltes zou maken. ”

Aan de slag!

Ukie besluit: “De POH had goed in gezien dat er wel wat te winnen viel met eten. Ze had goed ingeschat dat er wat ruimte in het leven van meneer was gekomen om er mee aan de slag te gaan. Fijn dat dit ook voor iedereen inzichtelijk in het Individueel Zorgplan (IZP) staat.”

Meer informatie?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Ukie Harkema.
Wilt u weten welke diëtisten in onze regio werken? Bekijk dan het overzicht met diëtisten (onderaan de pagina).

Geplaatst in:

Alle nieuwsberichten

Voortgang O&I

27 november 2018

Gezamenlijk is een regioplan opgesteld met een overzicht van wijkzorg, regiozorg en ketensamenhang. In september is dit besproken met Zilveren Kruis en is geborgd dat het huidige regiobudget (ketenoverhead en…

Lees verder

Update variabele bekostiging

27 november 2018

Dit jaar zijn de variabele bekostigingsdoelen ingericht op persoonsgerichte zorg. Elke praktijk die deelneemt aan Het Nieuwe Zorgwerken (HNZW) komt in aanmerking voor deze bonus. Dit kan bijvoorbeeld door te…

Lees verder

HNZW live

27 november 2018

Wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor ziektemanagement, leefstijl een medicatie trouw? Is het de patiënt of is dat de professional? Hoe communiceren wij over deze verantwoordelijkheid en wat heeft…

Lees verder

Bloedverdunners

27 november 2018

Vanuit de Kwaliteitswerkgroep VRM en vanuit de scholingsenquête, bleken er veel vragen te zijn over de verschillende soorten bloedverdunners. Myrna Leine, huisarts en kaderarts VRM, heeft de informatie voor u…

Lees verder

Meer nieuwsberichten